Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης
Ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συχνές ερωτήσεις για εθελοντές/εθελόντριες

  1. Τι σημαίνει να είναι κάποιος/κάποια εθελοντής και εθελόντρια της  Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης; Ποιος είναι ο ρόλος του/της εθελοντή/εθελόντριας της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης;

Ο ρόλος της/του εθελόντριας/εθελοντή είναι η υποστήριξη των ΦμεΑ κατά τη μαθησιακή, κοινωνική, κτιριακή και ψηφιακή πρόσβαση τους. Αναλυτικότερα, δες στο Ρόλος εθελοντή/εθελόντριας.

  1. Δεν είμαι φοιτητής/φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπορώ να γίνω εθελοντής/εθελόντρια στην Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης;

Μόνο φοιτητές και φοιτήτριες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να γίνουν εθελοντές/εθελόντριες στην Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης.

  1. Ποιές δράσεις μπορώ να αναλάβω ως εθελοντής/εθελόντρια στο πλαίσιο της υποστήριξης φοιτητών/φοιτητριών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΦμεΑ);

Οι εθελόντριες/εθελοντές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω δράσεις:

  • Να αναλάβουν την εξοικείωση των πρωτοετών ΦμεΑ με τους χώρους του πανεπιστημίου και να τους συμβουλεύσουν για θέματα που αφορούν στην φοιτητική ζωή.
  • Να αναλάβουν το ρόλο του συνοδού εντός των κτιρίων του ΠΘ (π.χ. αίθουσες διδασκαλίας, κυλικείο, γραμματεία, βιβλιοθήκη, κα.).
  • Να υποστηρίξουν ΦμεΑ κατά τη συμμετοχή τους στα μαθήματα 
  • Να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΦμεΑ στο εκπαιδευτικό υλικό 
  • Να υποστηρίξουν ΦμεΑ στη μελέτη τους
  • Να υποστηρίξουν ΦμεΑ στην κοινωνικοποίηση τους
  1. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μου ως εθελοντής/εθελόντρια της  Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης;
  • Να σέβεσαι τους σκοπούς και τους κανονισμούς της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης
  • Να σέβεσαι τον εμπιστευτικό χαρακτήρα κάποιων πληροφοριών.
  • Να αρνείσαι οποιαδήποτε οικονομική ανταμοιβή που προσφέρεται για την εθελοντική εργασία.
  • Να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να αναλάβεις την υποστήριξη των ΦμεΑ με δική σου πρωτοβουλία. Το ταίριασμα εθελοντή/εθελόντριας – ΦμεΑ πραγματοποιείται από την Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης.
  • Να γνωρίζεις ότι η συνεργασία σου με τον/την ΦμεΑ αφορά αποκλειστικά σε θέματα σπουδών και πραγματοποιείται μόνο σε μέρη που σχετίζονται με το ΠΘ και τα οποία έχουν οριστεί με το προσωπικό της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης στο Πλάνο Συνεργασίας.
  • Να συμμετέχεις στις συναντήσεις με το προσωπικό της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης. Είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης. Σε περίπτωση που δεν συμμετέχεις για 3 συνεχόμενες φορές στις συναντήσεις, θεωρείται ότι έχεις αποχωρήσει από το εθελοντικό πρόγραμμα.
  • Να γνωρίζεις ότι σε περίπτωση που χρειάζεται να παύσεις την εθελοντική σου προσφορά, θα πρέπει έγκαιρα, στην αρχή του εξαμήνου, να ενημερώσεις την Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης και τη/τον ΦμεΑ που υποστηρίζεις.
  • Να ενημερώνεις έγκαιρα για όποια προβλήματα προκύψουν στην πορεία της εθελοντικής σου δράσης.
  • Να μην εκπροσωπείς ή αντικαθιστάς τη/τον ΦμεΑ που υποστηρίζεις, κατά τα μαθήματα/εργαστήρια, κατά την επικοινωνία με διδάσκουσες/οντες και στις διοικητικές υπηρεσίες.
  • Να επικοινωνείς και να συναναστρέφεσαι απευθείας με τον/την ίδιο/ίδια ΦμεΑ. Τα μέλη της οικογένειάς του, εάν είναι αναγκαία η παρουσία τους στο χώρο της σχολής, μπορούν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας να απομακρύνονται.
  • Να παρακολουθείς τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προβλέπονται από την Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης για τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων σου.
  • Να μην υποστηρίζεις τη/τον ΦμεΑ σε θέματα που απαιτούν ιατρικές γνώσεις ή που μπορούν να θέσουν την υγεία ή τη σωματική ακεραιότητά της/του σε κίνδυνο.
  1. Θα λάβω κάποια βεβαίωση για την συμμετοχή μου στο εθελοντικό πρόγραμμα; 

Ναι, στο τέλος κάθε έτους λαμβάνεις σχετική βεβαίωση συμμετοχής στο εθελοντικό πρόγραμμα. Προϋπόθεση είναι να έχεις υποστηρίξει σε έναν ή περισσότερους τομείς κάποιο/κάποια ΦμεΑ για τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό έτος.

  1. Πρέπει να έχω κάποια προηγούμενη εμπειρία ή εξειδικευμένες γνώσεις;

Όχι, δεν χρειάζεται να έχεις κάποια προηγούμενη εμπειρία ή εξειδικευμένες γνώσεις. Στην όλη πορεία σου θα υποστηρίζεσαι και θα μπορεις να συμβουλεύεσαι το προσωπικό της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης αλλά και να παρακολουθείς επιμορφωτικά σεμινάρια με σκοπό την περαιτέρω επιμόρφωσή σου.

  1. Γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια στην  Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης για τους εθελοντές; 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης διενεργεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις για τους εθελοντές και τις εθελόντριες, με σκοπό την επιμόρφωση τους πάνω σε ζητήματα προσβασιμότητας και αναπηρίας.

  1. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μου στα σεμινάρια; 

Η συμμετοχή στα σεμινάρια δεν είναι υποχρεωτική αλλά επιθυμητή. Ωστόσο, αν κάποιο σεμινάριο αφορά σε ζητήματα προσβασιμότητας σχετικά με τις ανάγκες του/της φοιτητή/φοιτήτριας που υποστηρίζετε, τότε η συμμετοχή σας είναι υποχρεωτική.

  1. Θα λάβω κάποια βεβαίωση συμμετοχής;

Ναι, στο τέλος κάθε σεμιναρίου δίνεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Σε παρακαλούμε να μην ξεχνάς ότι η πραγματοποίηση αυτών των σεμιναρίων έχει σκοπό την απόκτηση γνώσεων για την υποστήριξη των ΦμεΑ στα πλαίσια του εθελοντικού προγράμματος της ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Επομένως περιμένουμε να εφαρμόσεις τις γνώσεις που απέκτησες από το σεμινάριο υποστηρίζοντας κάποιο/κάποια ΦμεΑ.

  1. Ποιο είναι το συντομότερο χρονικό διάστημα που μπορώ να συμμετέχω στο εθελοντικό πρόγραμμα της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης;

Το συντομότερο που μπορείς να συμμετέχεις στο εθελοντικό πρόγραμμα της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης είναι ένα ακαδημαϊκό έτος.

  1. Μπορώ να σταματήσω την συμμετοχή μου στο εθελοντικό πρόγραμμα όποτε το επιθυμώ;

H αποχώρηση από το εθελοντικό πρόγραμμα μπορεί να γίνει μόνο στην αρχή κάθε εξαμήνου με έγκαιρη ενημέρωση του προσωπικού της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης.

  1. Πόσες ώρες την εβδομάδα θα χρειαστεί να διαθέσω;

Οι ώρες διαθεσιμότητας κυμαίνονται ανάλογα με τη δυνατότητα χρόνου που μπορεί να προσφέρει κάθε εθελοντής/εθελόντρια. 

  1. Πώς θα ξεκινήσει η συνεργασία με τον/την ΦμεΑ;

Με βάση τις ανάγκες κάθε εξαμήνου, η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης θα επικοινωνήσει μαζί σου για να ελέγξει τη διαθεσιμότητά σου. Εφόσον είσαι διαθέσιμος, σε φέρνουμε σε επαφή με τον/την ΦμεΑ και ορίζουμε από κοινού, το πλαίσιο συνεργασίας.

  1. Τι είναι το πλαίσιο συνεργασίας;

Το πλαίσιο συνεργασίας αποτελεί ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης, στον/στην ΦμεΑ και στους εθελοντές/εθελόντριες που τον/την υποστηρίζουν. Στο συγκεκριμένο έγγραφο γίνεται ξεκάθαρος ο τρόπος και η συχνότητα υποστήριξης καθώς και οι υποχρεώσεις των ΦμεΑ και των εθελοντών/εθελοντριών.

  1. Θα παρακολουθεί τη συνεργασία μου με τον/την ΦμεΑ η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης;

Ναι, η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης στην αρχή της συνεργασίας του/της κάθε εθελοντή/εθελόντριας με τον/την ΦμεΑ αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, παρέχει την απαραίτητη στήριξη και στις δύο πλευρές και παρακολουθεί τη συνεργασία τους ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

  1. Μπορώ να αναλάβω να υποστηρίζω φοιτητή ή φοιτήτρια αν δεν φοιτώ στο ίδιο έτος ή ίδια σχολή με αυτόν/αυτήν;

Ναι, μπορείς να υποστηρίζεις φοιτητή ή φοιτήτρια από άλλο έτος ή από άλλη σχολή, εφόσον είσαι φοιτητής του Π.Θ.

  1. Πρέπει να έχω γνώσεις σχετικά με την ειδική αγωγή, ώστε να υποστηρίξω κάποιο φοιτητή ή κάποια φοιτήτρια με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

Όχι δε χρειάζεται, καθώς η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης μεριμνά για την επιμόρφωση των εθελοντριών/ εθελοντών της μέσα από σεμινάρια και δράσεις αλλά και με την ατομική υποστήριξη τους σε οτιδήποτε χρειαστούν. Επιπλέον, στόχος είναι να βοηθήσει τον/την κάθε εθελοντή/εθελόντρια να προσφέρει σε τομείς που μπορεί και θέλει αλλά και να εξελιχθεί.

  1. Μπορώ να προσφέρω επιπλέον υπηρεσίες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί εφόσον μου το ζητήσει ο/η ΦμεΑ;

Όχι, μπορείς να προσφέρεις τις υπηρεσίες που έχουν συμφωνηθεί στο πλάνο συνεργασίας. Σε περίπτωση που σου ζητήσει ο/η ΦμεΑ επιπλέον υπηρεσίες παρακαλούμε επικοινώνησε με το προσωπικό της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης.

  1. Μπορώ να λάβω υλικά δώρα ή χρηματική αμοιβή για την υποστήριξη που προσφέρω στο/στη ΦμεΑ;

Όχι, η υποστήριξη που προσφέρει ένας εθελοντής/εθελόντρια είναι αφιλοκερδής, χωρίς υλικές ανταμοιβές.

  1. Είναι στις υποχρεώσεις μου να επικοινωνώ με το οικογενειακό περιβάλλον ή κάποιον θεραπευτή του/της ΦμεΑ εφόσον μου ζητηθεί από τον/τη ΦμεΑ;

Όχι, δεν είναι στις υποχρεώσεις σου να επικοινωνείς με το οικογενειακό περιβάλλον ή κάποιον θεραπευτή του/της ΦμεΑ εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μπορείς να απευθυνθείς στο προσωπικό της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης.

  1. Αν υπάρξουν προβλήματα στη συνεργασία μου με το/τη φοιτητή/φοιτήτρια που θα υποστηρίζω, μπορώ να απευθυνθώ στην Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης για επίλυσή τους;

Η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της εθελοντικής προσφοράς σου και της συνεργασίας σου με τη/τον ΦμεΑ. Οπότε, οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει μπορεις να απευθύνεσαι στο προσωπικό της, ώστε να το διαχειρίζεστε μαζί.

  1. Οι διδάσκοντες του/της ΦμεΑ που θα υποστηρίζω έχουν δικαίωμα να μου ζητήσουν να παρέμβω με κάποιον τρόπο στη διδασκαλία τους;

Οι εθελοντές/εθελόντριες δεν παρεμβαίνουν στη διδασκαλία του/της εκάστοτε διδάσκοντα/διδάσκουσας, ούτε λειτουργούν βοηθητικά στη διδασκαλία. Αυτό που κάνουν είναι να υποστηρίζουν τον/τη ΦμεΑ σε τομείς που χρειάζεται κατά την ώρα της διδασκαλίας όπως η καταγραφή σημειώσεων, η επεξήγηση εννοιών κ.α.

  1. Οι διδάσκοντες του/της ΦμεΑ που θα υποστηρίζω έχουν δικαίωμα να μου ζητήσουν να αποχωρήσω από την αίθουσα, εφόσον δεν είμαι εγγεγραμμένος στο τμήμα τους;

Εφόσον είσαι εγγεγραμμένη/εγγεγραμμένος εθελόντρια/εθελοντής της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης, έχεις το δικαίωμα να υποστηρίζεις την/τον ΦμεΑ που σου ζητήθηκε και να παρευρίσκεσαι στα μαθήματά του τμήματός του, ακόμη και αν είσαι φοιτητής/φοιτήτρια άλλου τμήματος του Π.Θ.